Witajcie.
Dziś mamy dla Was przepis na sałatkę grecką - jest to jedna z najbardziej znanych i lubianych
sałatek, której składniki można dobierać wedle własnych upodobań.
Próbowałyśmy już wiele wersji tej sałatki, ale jedna szczególnie
przypadła nam do gustu. Skradła nasze serca przenikającymi się smakami -
słodkim i kwaśnym. Uzyskałyśmy je w dzięki połączeniu odrobiny miodu z
cytryną - taki sos dobrze komponuje się z resztą składników. Sałatka
idealnie nadaje się jako dodatek do dania obiadowego lub jako
samodzielna przekąska. Polecamy ją również osobom będącym na diecie, gdyż jedna porcja to tylko ok. 215 kalorii :)
Składniki (dla 2 osób):
80g sera feta
12 małych pomidorków (lub 2 zwykłe)
pół czerwonej cebuli
pół ogórka
10 czarnych oliwek
sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa: pomidorki na trzy części, cebulę w talarki, ogórka obierz i pokrój w ćwiartki, a oliwki przekrój na pół. Ser feta możesz pokruszyć lub pokroić w kostkę.
2. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i cukier. Dodaj sól, pieprz i oregano i znowu przemieszaj.
3. Polej sałatkę sosem i delikatnie przemieszaj, by ser feta nie rozpadł się całkowicie.
Nasze oceny:
Basia: Dawno nie jadłam tak pysznej sałatki. Jest wyśmienita i rozpływa się w ustach. Następnym razem zrobimy potrójną porcję, bo znika z talerzy w mgnieniu oka. Moja ocena: 10/10.
Julka: Według mnie to najlepsza ze znanych mi sałatek greckich. Polecam gorąco!:) Moja ocena: 10/10.
Uwielbiam u Was to, że zawsze macie zdjęcia składników, to takie ładne <3 A poza tym, też uwielbiam sałatkę grecką i ta wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńZdjęcia składników są dla tych, co mają dużo wątpliwości do tego jak co wygląda, czytając listę składników :)
UsuńSpróbuj naszej wersji, albo chociaż samego sosu, który naprawdę jest obłędny!:)